Verkiezingen Beieren - CSU gaat akkoord om in coalitie te stappen met Freie Wähler

door
Belga
Leestijd 1 min.

De christendemocratische CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel, is ermee akkoord gegaan om in een coalitie te stappen met de partij Freie Wähler (FW). Bij de deelstaatverkiezingen van 14 oktober verloor CSU haar absolute meerderheid. "We zijn er geraakt", aldus CSU-voorzitter Markus Söder vrijdagavond. "Doorbraak bereikt", zei ook Hubert Aiwanger, de voorzitter van FW. Geen van beide partijen heeft extra informatie gegeven over de inhoud van het akkoord en de verdeling van de postjes in het zwart-oranje kabinet.

De partijcomités worden zondag op de hoogte gebracht, om vervolgens over het akkoord te stemmen. Indien het wordt goedgekeurd, wordt het akkoord op maandag ondertekend, en wordt Söder dinsdag in het parlement herverkozen als Beierse minister-president.

CSU verloor bij de verkiezingen drie weken geleden meer dan 10 procent, en haalde nog 37,2 procent van de stemmen. De partij moest dan ook op zoek gaan naar een coalitiepartner om een regering te vormen.

Freie Wähler kwam op met een lijst van niet-partijgebonden kandidaten. Naast conservatieve standpunten, hebben ze ook aandacht voor ecologie en sociale kwesties, die eerder aanleunen bij de groenen of de sociaaldemocraten.

bron: Belga