Europese landen “betreuren” nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran

Europese landen "betreuren" nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran

Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie “betreuren ten zeerste” de herinvoering van Amerikaanse sancties tegen Iran. Dat hebben ze vandaag duidelijk gemaakt in een gezamenlijke mededeling. “We betreuren ten zeerste de hernieuwde inwerkingtreding van sancties door de VS, als gevolg van de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het gezamenlijk alomvattend actieplan (de nucleaire deal)”, zo staat in de mededeling. Het akkoord met Iran was “een sleutelelement in de globale nucleaire non-proliferatiearchitectuur en in de multilaterale diplomatie” en is van groot belang voor de veiligheid in Europa en de rest van de wereld, klinkt het.

De gemeenschappelijke verklaring werd ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian (Frankrijk), Heiko Maas (Duitsland) en Jeremy Hunt (Verenig Koninkrijk), door EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini en door de Duitse en Britse ministers van Financiën (Olaf Scholz en Philip Hammond).De vier ondertekenende partijen waren – samen met China, Rusland en de VS – betrokken bij de totstandkoming van het nucleaire akkoord met Iran. In dat akkoord uit 2015 werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven.

De ondertekenaars beklemtonen dat ze achter die deal blijven staan “uit respect voor de internationale verdragen en in het belang van onze gezamenlijke internationale veiligheid”.

bron: Belga