EU betreurt geplande aanslag in Denemarken, maar houdt vast aan nucleaire deal met Iran

De Europese Unie “betreurde” vandaag de geplande aanslag in Denemarken, waarvan Kopenhagen Teheran beschuldigt, maar wil de zaak gescheiden houden van het internationaal nucleair akkoord met Iran. Toch consulteerde Denemarken vandaag zijn Europese partners om sancties tegen Teheran te overwegen. “Dit is een belangrijk incident. We betreuren elke bedreiging voor de veiligheid van de Europese Unie en we nemen deze zaak ernstig”, zei een woordvoerster van de Europese Commissie. Ze verwierp kritiek op een te grote toegeeflijkheid van de EU tegenover Iran om de deal te kunnen behouden na enkele incidenten, waarvan het meest recente in Denemarken.

“Je moet twee dingen begrijpen: het verdrag voorkomt dat Iran kernwapens ontwikkelt en dit akkoord werkt. De andere punten van bezorgdheid worden besproken, maar buiten het akkoord”, zei ze. De EU heeft sancties ingesteld tegen Iran voor mensenrechtenschendingen en terroristische acties. “De steun van de EU voor de nucleaire deal gaat over onze veiligheid en daarom blijft onze steun (aan de deal) bestaan, zolang Iran zijn beloften nakomt”, benadrukte ze.

De Verenigde Staten trokken zich terug uit de nucleaire deal en voerden opnieuw sancties tegen Iran in. Denemarken kondigde dinsdag de terugroeping aan van zijn ambassadeur in Teheran na het verijdelen van een geplande “aanval” tegen in Denemarken wonende Iraanse dissidenten, die zich inzetten voor de onafhankelijkheid van de Iraanse regio rond de stad Ahvaz, waar overwegend Arabieren wonen. Teheran zou de aanval tegen de Iraanse dissidenten gepland hebben als vergelding, omdat ze hen van verdenken van betrokkenheid bij een terroristische aanslag tijdens een militair défilé op 22 september met 24 doden in Ahvaz, de hoofdstad van de provincie Khoezistan in het zuidwesten van het land.

Teheran heeft inmiddels de Deense ambassadeur ontboden en hem duidelijk gemaakt geen aanslagplannen in zijn land te hebben. Eind september beschuldigde Teheran Denemarken, Nederland en Groot-Brittannië ervan onderdak te verlenen aan enkele leden van de terroristische groep die verantwoordelijk was voor de aanval op het militair defilé van 22 september in Ahvaz.

bron: Belga