Joodse leiders beschuldigen Trump ervan deels verantwoordelijk te zijn voor aanslag Pittsburgh

Joodse leiders beschuldigen Trump ervan deels verantwoordelijk te zijn voor aanslag Pittsburgh

Een groep joodse leiders uit Pittsburgh beschuldigt zondag in een open brief Donald Trump ervan dat hij de beweging van ‘white supremacists’ of blanke racisten “moed heeft doen vatten”. Zo heeft hij voor een deel verantwoordelijkheid aan de dodelijke aanslag van zaterdag op de synagoge ‘Tree of Life’ in Pittsburgh, in het hartje van de wijk Squirrel Hill. In totaal kwamen er zaterdag elf personen om het leven, bijna allemaal 60-plussers. De politie kon de dader oppakken en identificeren. Het gaat om Robert Bowers (46), die verklaarde dat hij wou “dat alle joden sterven”.

“De voorbije drie jaar hebben uw woorden en uw beleid de blanke nationalistische beweging moed doen vatten. Ze blijft maar groeien. Uzelf noemde de moord kwaadaardig, maar het geweld van gisteren is het directe resultaat van uw invloed”, zeggen de religieuze verantwoordelijken in hun open brief.

Ze roepen Trump op om “zonder voorbehoud het blanke nationalisme te veroordelen en te stoppen met alle minderheden in het vizier te nemen en in gevaar te brengen”. Ook vragen ze “om te stoppen met migranten en vluchtelingen steeds de schuld te geven, en zich te verbinden tot een democratisch beleid dat de waardigheid van iedereen erkent”.

Zolang hij dat niet doet, is Trump niet welkom in de stad, klinkt het in de brief. De Amerikaanse president kondigde al aan dat hij een bezoek wil brengen aan Pittsburgh.

bron: Belga