Bolsonaro “moet democratie in Brazilië nu consolideren”

Bolsonaro "moet democratie in Brazilië nu consolideren"

De Europese Commissie verwacht van kersvers Braziliaans president Jair Bolsonaro dat hij “nu werkt aan de consolidatie van de democratie”. Dat zei een woordvoerster van de Commissie vandaag. De extreemrechtse Bolsonaro volgt op 1 januari Michel Temer op. De rechts-populististische Jair Bolsonaro is een omstreden figuur. De 63-jarige voormalige legerkapitein wordt ook wel ‘de Braziliaanse Trump’ genoemd, en shockeert soms met vrouwonvriendelijke, racistische en homofobe uitspraken.

De Europese Commissie verwacht “dat hij werkt aan de consolidatie van de democratie, voor het Braziliaanse volk. Zoals we dat van elke toekomstige president verwachten”, klonk het vanmiddag. “We respecteren de democratische keuze van het Braziliaanse volk. Brazilië is een democratisch land, met solide instellingen.”

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk sturen de kersverse president “binnenkort” nog een brief met felicitaties.

Brazilië blijft “een belangrijke partner” voor de Europese Unie, klonk het nog. De EU is momenteel verwikkeld in onderhandelingen voor een nieuw vrijhandelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur, waar naast Brazilië ook Paraguay, Uruguay en Argentinië deel van uitmaken. Die onderhandelingen waren tussen 2004 en 2010 op sterven na dood, maar kregen recent een boost door de protectionistische handelspolitiek van de Amerikaanse president Donald Trump.

Bolsonaro rept in zijn programma met geen woord over Mercosur, en zegt “het accent te leggen op bilaterale relaties en akkoorden.” De nieuwe president treedt officieel in functie op 1 januari volgend jaar. Hij kreeg meer dan 55 procent van de stemmen.

bron: Belga