Nieuw op 1 november – EHBO-opleiding verplicht voor behalen rijbewijs in Brussel

In het Brussels gewest bestaat de rijopleiding vanaf 1 november ook uit een EHBO-opleiding. Elk jaar zullen er zowat 20.000 opleidingen gegeven worden. De doelstelling van de cursus is om de automobilisten een basisvorming te geven, zodat ze weten hoe ze moeten omgaan met slachtoffers in het verkeer. De eerste minuten na een ongeval zijn immers vaak cruciaal.
“Wie zo’n EHBO-opleiding volgde, zal nog voor de hulpdiensten arriveren de juiste dringende zorgen kunnen toedienen bij het slachtoffer van een verkeersongeluk”, stelt staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets.
De kosten voor de cursus neemt het Brussels gewest op zich, waardoor het kosteloos is voor de kandidaat-bestuurders. “We zien het als een investering in de verkeersveiligheid van alle Brusselaars en bij uitbreiding van heel het land”, aldus Debaets. Het Brussels gewest wordt het enige gewest in België waar een EHBO-opleiding verplicht is voor het behalen van het rijbewijs. De vorming bestaat uit een theoretisch luik dat van thuis uit op internet kan gevolgd worden, en een praktisch gedeelte van 3 uur praktijkles.
Vanaf 1 november maakt ook een risicoperceptietest deel uit van de vernieuwde Brusselse rijopleiding.

bron: Belga