DELA neemt in België niet standaard vingerafdruk van overledene

door
Belga
Leestijd 2 min.

DELA België neemt niet standaard een vingerafdruk van overleden mensen om die aan te wenden in een rouwjuweel. "Als het gebeurt is dat quasi alleen reactief, op vraag van nabestaanden. In andere gevallen, en dat is 1 procent, wordt het door de begrafenisondernemer aangebracht bij het eerste regelgesprek met de nabestaanden". Dat zegt Marysia Kluppels, de woordvoerster van DELA België, in reactie op ophef in Nederland over het proactief nemen van vingerafdrukken zonder toestemming van nabestaanden. Er is een verschil tussen België en Nederland met betrekking tot rouwjuwelen met vingerafdrukken. "Dergelijke rouwjuwelen zijn in Nederland ingeburgerd en veel populairder dan in België. Aangezien het minder ingeburgerd is, is het in België niet de gewoonte om proactief een vingerafdruk te nemen. Wij nemen bijna altijd vingerafdrukken op vraag van en na de uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden indien ze dergelijk rouwjuweel vragen", aldus de woordvoerster.

Uitzonderlijk nemen sommige uitvaartcentra in Limburg wel vooraf een vingerafdruk indien het een overlijden van een jonge persoon betreft, omdat er in dit geval daar veel gekozen wordt voor dergelijk rouwjuweel. "In dat geval worden de nabestaanden ervan bij het eerste gesprek in kennis gesteld. Indien de nabestaanden geen rouwjuweel wensen, wordt de vingerafdruk meteen vernietigd of meegegeven aan de nabestaanden. DELA België houdt nooit vingerafdrukken bij."

De ontstane commotie heeft DELA Nederland doen besluiten om de werkwijze per direct terug te draaien. Net als vóór 1 september zal alleen met uitdrukkelijke toestemming van de nabestaanden een vingerafdruk van een overledene gemaakt worden.

bron: Belga