VIDEO. Zo makkelijk is het om een Tesla te stelen zonder hem te beschadigen

Onlangs waarschuwden onderzoekers van de KU Leuven hoe makkelijk het is om een Tesla Model S te hacken en te stelen. Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer het harde realiteit werd.

Amper 1,6 seconden hadden wetenschappers van de KU Leuven nodig om een Tesla Model S te hacken en te stelen. De zwakke schakel bleek de Passive Keyless Entry and Start (PKES) van Pektron. Daarmee kan je de auto openen en starten door de sleutel in de buurt van de wagen te houden. De onderzoekers slaagden er echter in om het signaal van de sleutel te klonen, en daar hadden ze niet eens ultraduur computermateriaal voor nodig. Met andere woorden: iemand die een beetje kennis van zaken heeft én van slechte wil is, gaat er in geen tijd met je Tesla S vandoor.

Dat is precies wat De Brit Antony Kennedy uit Essex afgelopen weekend overkwam. Op de bewakingsbeelden is te zien hoe twee mannen rond zijn elektrische wagen wandelen, de ene met een smartphone, de andere met een tablet. Laatstgenoemde pikt het signaal van de contactloze sleutel in de woning op, de andere versterkt het signaal met zijn smartphone en stuurt het zo door naar de wagen. En jawel, de Tesla gaat open, en dat in enkele seconden. Meer moeite hadden de heren met het ontkoppelen van de oplaadkabel, maar uiteindelijk lukte het hen toch en gingen ze er met de peperdure wagen vandoor.

De diefstal had nochtans vermeden kunnen worden. Kennedy maakte immers geen gebruik van de ‘PIN to drive’-optie, waarbij de sleutel ook fysiek nodig is om te kunnen starten. Bovendien zat zijn autosleutel niet in een hoesje waarmee het signaal geblokkeerd kan worden. De twee dieven zijn overigens nog steeds spoorloos.