Tien films om te zien tijdens Halloween

Beeld van YouTube

31 oktober is het weer zover: Halloween, dé griezelnacht van het jaar. Óf je gaat de buurt rond om te gaan bedelen voor lekkernijen, óf je kruipt onder een dekentje en kijkt een van onderstaande Halloween-klassiekers.

Streamingdienst FandangoNow vroeg aan duizend filmfanaten welke film zij verkozen tijdens Halloween. Geestig – pun intended – genoeg was dat niet The Haunting of Hill House, een nieuwe horrorserie op Netflix, en staat bovenaan het lijstje zelfs geen horrorfilm. Wél voorspelbaar is dat Halloween uit 1978 in het top 10-lijstje vertoeft. Popcorn of pompoensoep erbij, en je bent vertrokken voor een avondje griezelen voor televisie.

10. Practical Magic (1998)

Sandra Bullock en Nicole Kidman in de hoofdrol: dat kan niet tegenvallen. Na de dood van hun ouders worden de twee zussen opgevangen door hun tante Bridget en tante Frances. Wat blijkt? Het zijn heksen. En ze geven hun duivelse tovenarijen door aan Sally (Bullock) en Gillian (Kidman). Alleen moeten de zussen zelf ontdekken dat alle mannen op wie ze verliefd worden, zouden sterven. Dan zit er maar één ding op: de vloek verbreken. Of ze daarin slagen? A vous l’honneur et les fleurs.

 

9. Psycho (1960)

Ach, wie kent de beruchte douchescène met het snerpende vioolgekras niet? Psycho is het bekendste meesterwerk van horrorkoning Alfred Hitchcock. Een vrouw komt met haar auto in een hevige storm terecht en moet noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Man des huizes is ene Norman Bates, die een paar vijzen mist. En dat leidt tot het een en het ander. Genoeg spanning om het komende jaar niet meer in je douche te durven stappen.

 

8. Edward Scissorhands (1990)

Waar is de tijd dat Johnny Depp nog schaarhanden had? De laatste jaren kennen we hem vooral als straalbezopen piraat – excuseer – kapitein Jack Sparrow. In 1990 kroop hij in de onafgemaakte huid van Edward. Onafgemaakt, want zijn maker stierf voordat hij zijn handen kon afmaken. Hij komt in een gezin terecht, maar merkt al snel dat niet iedereen in het dorp even happig is op zijn ijzeren klauwen. Edward heeft echter een waanzinnig kniptalent waarmee hij heel wat mensen – met in het bijzonder de dochter des huizes – weet te charmeren. Verwacht je niet aan spanning, maar geniet van de suikerzoete sprookjeswereld uit het fantasiehoofd van Tim Burton.

 

7. A Quiet Place (2018)

Stttttt. In de wereld van A Quiet Place zou zelfs dat gefluister al tot horrortaferelen leiden. De aarde wordt bevolkt door moordzuchtige, blinde wezens die over een hypergehoor beschikken. Het minste geluid is voor de familie Abbott dodelijk, dus communiceren ze in gebarentaal. Maar eenvoudig is dat niet, en op de koop toe verwacht mama Evelyn (Emily Blunt) een kind. Regisseur én hoofdrolspeler John Krasinski slaagt erin om je hartslag negentig minuten lang in overdrive te laten gaan. Zo hoort het.

 

6. The Shining (1980)

“Here’s Johnny!”, maar eigenlijk heet de gestoorde man met de bijl Jack Torrance (Jack Nicholson). De miserie begint allemaal wanneer de schrijver met een writer’s block een baan aanneemt als huismeester van afgelegen Overlook Hotel. De geruchten doen de ronde dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen die de vorige huismeester ertoe hebben aangezet zijn gezin uit te moorden. We moeten je niet vertellen dat ook Jacks hoofd op een bepaald moment op hol slaat. Het bekendste én griezeligste werk – alhoewel, A Clockwork Orange? – van regisseur Stanley Kubrick.

 

5. Halloween (1978)

Vrij voor de hand liggend dat de film Halloween ook tot dit lijstje behoort. De grondlegger van het slasher-filmgenre vertelt het verhaal van Michael Myers, een jongen die op zesjarige leeftijd zijn zus vermoordt. Na vijftien muisstille en emotieloze jaren ontsnapt hij met Halloween uit de gesloten instelling en keert hij terug naar zijn geboortedorp Haddonfield. Niet om visjes te bakken, als je begrijpt wat we bedoelen.

 

4. It (2017)

Pennywise heeft deze keer niets te maken met de gelijknamige punkband die ons verblijd heeft met onder andere Bro hymn. Het is een vies ding met een clownesk gezicht dat het kleine stadje Derry terroriseert. Een groepje kinderen opent de jacht op het bloeddorstigste monster. Of het hen lukt? Da’s de vraag.

 

3. Beetlejuice (1988)

Stel je voor: je bent een geest in je eigen huis. Precies wat Barbara en Adam Maitland overkomen nadat ze betrokken raken bij een zwaar auto-ongeval. En dan wordt hun huis verkocht aan nieuwe eigenaars die een aparte smaak hebben. Niet naar de zin van Barbara en Adam, dus besluiten ze om het spook uit te hangen, met de hulp van de prettig gestoorde geest Beetlejuice. Lachen geblazen in deze fantastische komedie van Tim Burton. Want het hoeft niet altijd sidderen en beven te zijn met Halloween.

 

2. The Nightmare Before Christmas (1993)

Over Tim Burton gesproken: ook nummer twee op deze lijst komt uit de verbeelding van de 60-jarige Amerikaan. Pompoenkoning en heerser over Halloween-stad Jack Skellington heeft er een sport van gemaakt om de mensen met Halloween te laten schrikken. Tot hij dat beu wordt en inspiratie haalt uit Kermisstad. Iets met het ontvoeren van een zeer bebaarde man en kinderen wel heel originele cadeautjes te bezorgen. Heerlijk geanimeerd entertainment van de bovenste plank.

 

1. Hocus Pocus (1993)

Het moet gezegd: de mannen in het onderzoek kozen voor The Nightmare Before Christmas op nummer één, de vrouwen voor Hocus Pocus. Drie heksen, gespeeld door Bette Midler, Sarah Jessica Parker en Thora Birch, brouwen een drankje waarmee ze alle kinderen van Salem willen doden. Zo zouden ze onsterfelijk kunnen worden. Binx, een dertienjarige jongen, steekt daar echter een stokje voor. Driehonderd jaar later doemen de feeksen weer op en is het alweer koekenbak…