Vijf Palestijnen gedood door Israëlische soldaten

Vijf Palestijnen gedood door Israëlische soldaten
Vijf Palestijnen gedood door Israëlische soldaten

Vijf Palestijnen zijn vandaag omgekomen door schoten van Israëlische soldaten tijdens een demonstratie aan de Gazastrook. Dat meldt het ministerie van Gezondheid van de hermetische afgesloten kustenclave waar de islamistische beweging Hamas aan de macht is. Over de identiteit van de vijf dodelijke slachtoffers is nog niet veel geweten. Vier van hen zouden tussen de 22 en 27 jaar zijn. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Ashraf al-Qedra, zijn bij de protesten vandaag nog eens 85 mensen gewond geraakt.

Palestijnen protesteren sinds maart regelmatig aan de grens met Gaza. Met de protesten, die vaak gepaard gaan met het gooien van stenen en andere voorwerpen, willen ze Israël onder druk zetten om de blokkade van Gaza op te heffen en Palestijnse vluchtelingen naar gebieden die nu bij Israël horen te laten terugkeren.

Israël beschuldigt Hamas ervan de protesten te gebruiken als een dekmantel om aanvallen te kunnen uitvoeren op Israëlische soldaten en grensgemeenschappen.

Sinds eind maart zijn meer dan 200 Palestijnen gedood door Israëlische soldaten, het leeuwendeel van de doden viel tijdens de protesten aan de grens.

Bron: Belga