Biologisch eten verlaagt risico op kanker

Biologisch eten verlaagt risico op kanker
Foto Pexels

Biologisch voedsel heeft voor- en tegenstanders. Vooral over de gezondheidsimplicaties bestaat heel wat discussie. Een team van Franse wetenschappers heeft nu een grootschalige studie uitgevoerd en wat blijkt? Het heeft wel degelijk z’n voordelen.

Biologisch?

Hoewel bioproducten vandaag nog amper weg te denken zijn uit de supermarkt, was dat ooit wel anders. Al bij al gaat een om een recente ontwikkeling die vooral de laatste decennia van de grond is gekomen. Het biolabel betekent dat voedingswaren niet genetisch gemanipuleerd zijn, dat de producent geen kunstmatige meststoffen gebruikt en dat de producten niet met pesticiden behandeld werden. Hoewel er heel wat principiële tegenstanders bestaan, zijn veel mensen ervan overtuigd dat biologische voeding gezonder is.

Eerder onderzoek

Eerdere onderzoeken gingen al in op de positieve gevolgen van biologisch eten op onder andere Alzheimer, Parkinson en onvruchtbaarheid. Een studie uit 2014, de enige die inging op het verband tussen bio en kanker, besloot dat er weinig reden was om aan te nemen dat er een direct verband was tussen biologisch eten en een verminderde kans op kanker. Dat wordt nu tegengesproken door een Frans onderzoek dat verscheen in ‘JAMA Internal Medicine’.

Minder kans op kanker

De wetenschappers analyseerden de gegevens van 69.000 volwassenen van 2006 tot 2016. Ze bekeken niet alleen het dieet van de ondervraagden, maar ook hun leeftijd, burgerlijke staat, inkomen, geslacht… De deelnemers moesten ook meermaals hun eetplanning doorgeven en aanduiden hoe vaak ze welke biologische producten consumeerden. Zij die het vaakst bio aten, bleken uiteindelijk 25% minder kans te lopen op kanker.

Niet waterdicht

Belangrijk om te vermelden is wel dat het specifiek gaat om non-Hodgkin lymfoom en om postmenopauzale borstkanker. Bij andere vormen van de ziekte werd geen verband waargenomen. Bovendien is het moeilijk om te bepalen in welke mate het verschil werd veroorzaakt door de voeding. Mensen die biologisch eten, hebben namelijk vaak ook algemeen genomen een gezondere levensstijl. Ze bewegen meer, ze roken minder, ze gebruiken gezondere onderhoudsproducten… Verder onderzoek is dan ook onontbeerlijk om tot definitieve conclusies te komen.