Europees Parlement wil kilometerheffing voor vrachtwagens

Europees Parlement wil kilometerheffing voor vrachtwagens

Europese lidstaten die vrachtwagens en bestelwagens willen belasten voor het gebruik van hun wegen moeten kiezen voor een systeem dat de tol afstemt op de afgelegde afstand. Dat standpunt heeft het Europees Parlement vandaag ingenomen. Het Europees Parlement boog zich vandaag over de herziening van de richtlijn die een aantal spelregels vastlegt voor landen die vrachtwagens tol laten betalen voor het gebruik van hun grote verkeersassen.

De parlementsleden willen daarbij komaf maken met tol die voor een bepaald tijdsbestek geldt, zoals het jaarlijkse eurovignet voor vrachtwagens in landen als Nederland en Luxemburg.

Het Europese halfrond wil dat de tol voor vrachtwagens en zware bestelwagens vanaf 2023 gebaseerd is op de afgelegde afstand, en dat zou vanaf 2027 ook voor lichtere bestelwagens en minibussen moeten gelden. Het tarief moet daarbij ook afhankelijk worden gemaakt van de CO2-uitstoot.

In Vlaanderen geldt sinds 2016 al een kilometerheffing voor vrachtwagens.

Over de herziening van de richtlijn moet het parlement nog onderhandelingen aanknopen met de lidstaten. Die hebben nog geen standpunt vastgelegd.

bron: Belga