Duaal leren uitgebreid naar buitengewoon onderwijs

Duaal leren uitgebreid naar buitengewoon onderwijs

Het duaal leren wordt vanaf 1 september 2019 uitgebreid naar het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO). Dat hebben de commissies Onderwijs en Werk van het Vlaams Parlement beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits en minister van Werk Philippe Muyters. Bij duaal leren combineren leerlingen vanaf 15 jaar een brede vorming op de schoolbanken met opleiding op de werkvloer. Ze halen hun diploma en zijn beter voorbereid op de arbeidsmarkt. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs.

Momenteel wordt het systeem uitgetest in 42 studierichtingen. Er nemen bijna 1.100 leerlingen in meer dan 180 scholen aan deel. Ook in het BuSO wordt het al uitgetest door bijna 60 leerlingen, in de opleidingen groen- en tuinbeheer en medewerker fastfood.

Uit de schoolverlaterstudie van VDAB bleek al dat jongeren in het buitengewoon onderwijs die een alternerende beroepsopleiding volgen, met een aanzienlijk deel aan werkplekleren, een hogere kans hebben op werk.

Scholen kunnen zelf kiezen of ze een duale studierichting aanbieden. De populairste richtingen zijn voorlopig haarverzorging, elektrische installaties, zorgkundige, kinderbegeleider en onderhoudsmechanica auto.

bron: Belga