“België zal zijn engagement op vlak van hervestigingen blijven nakomen”

België zal zijn engagement op vlak van hervestigingen blijven nakomen

Dat er voorlopig geen vluchtelingen meer naar ons land worden hervestigd, betekent niet dat België zijn internationale engagementen ter zake niet nakomt. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Alle centra zitten nu vol, we gaan dit even uitstellen tot volgend jaar”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. De Standaard schrijft vandaag dat ons land voorlopig geen vluchtelingen meer hervestigt. De reden ligt bij de toenemende asielinstroom en de hoge bezettingsgraad in de opvangcentra.

Francken wijst er in een reactie op dat het hervestigen van 1.150 kwetsbare vluchtelingen een engagement van twee jaar is. “De instroom piekt nu, waardoor alle centra vol zitten. We gaan dit even uitstellen tot volgend jaar. Je moet dit soort zaken ook operationeel en praktisch bekijken.” Het openen van nieuwe centra wil Francken vermijden.

Hoe dan ook, zegt Francken desgevraagd, is het Belgische engagement tegenover de Europese Commissie en de Verenigde Naties niet dwingend. “Als we ermee zouden stoppen, zou ik in de Kamer wellicht weer hysterie en gekrijs horen, maar wij zouden daar geen sanctie voor krijgen.”

bron: Belga