Marathonloopster breekt been, gaat verder op handen en knieën

De Japanse loopster Rei Iida heeft zondag bij een aflossingsmarathon één van de strafste sportprestaties van het jaar neergezet. Niet omdat de 19-jarige studente één of ander record verbeterde, maar wel omwille van een ongezien staaltje doorzettingsvermogen. Iida liep op het einde van haar deel een beenbreuk op bij een val, maar ging toch verder.

 

Iida was afgelopen zondag bezig aan haar 3,5 kilometer van een aflossingsmarathon toen het noodlot toesloeg. Met slechts 220 meter te gaan, belandde de Japanse ongelukkig tegen de grond met nefaste gevolgen: een gebroken rechterbeen. Maar in plaats van de handdoek in de ring te gooien, zette de moedige Iida haar tocht voort op handen en knieën.

Jury in opspraak

Iida krijgt heel wat lof voor haar actie, maar de organisatoren van de wedstrijd worden op de korrel genomen. Zij moesten de loopster tegen zichzelf beschermd hebben, zo klinkt het. Naar verluidt konden de officials langs het parcours niet meteen contact leggen met het hoofd van de wedstrijdjury. Wanneer dat dan toch lukte, was de Japanse al bijna aan het aflossingspunt.

Na haar aankomst werd de atlete meteen naar het ziekenhuis gebracht waar een breuk aan het rechterbeen werd geconstateerd. De dokters schreven haar 4 maanden rust voor.

Ondertussen noemde de ploeg van de onfortuinlijke loopster het voorval in een communiqué “erg jammerlijk”. Hisakazu Hirose, de manager van het team die uiteindelijk besliste om zijn ploeg toch uit de race te halen, gaf aan dat hij vindt dat de organisatie niet correct gehandeld heeft. In een klassiek staaltje Japanse nederigheid en absurditeit, excuseerde Iida zich ondertussen bij haar ploeggenotes.