Jambon: “We stellen ons toch wel vragen over de representativiteit van dit onderzoek”

Jambon: "We stellen ons toch wel vragen over de representativiteit van dit onderzoek"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) “stelt zich vragen over de representativiteit van het onderzoek” van Dokters van de Wereld naar politiegeweld tegen transmigranten. “Uiteraard nemen we dit rapport door, maar wat voor ons veel belangrijker is, is dat het Comité P de laatste hand legt aan een objectief en onafhankelijk onderzoek rond deze problematiek”, zegt zijn woordvoerder. Volgens de ngo Dokters van de Wereld geeft een kwart van de transmigranten die het heeft ondervraagd, aan dat ze door Belgische politieagenten zijn mishandeld. In totaal gaat het om 110 mensen op 440.

Dokters van de Wereld heeft het rapport intussen overgemaakt aan minister van Binnenlandse Zaken Jambon en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. “Uiteraard nemen we dit rapport door”, zegt de woordvoerder van Jambon. Al is het rapport waar het Comité P aan werkt voor de minister “veel belangrijker”. “Dat onderzoek loopt al langer en is diepgaander. Het rapport zal uitwijzen in hoeverre sommige beweringen die door Dokters van de Wereld worden gedaan, hout snijden.”

Over de inhoud van het Dokters van de Wereld-rapport wil het kabinet voorlopig niet veel meer kwijt. Maar “we stellen ons toch ook wel vragen over de representativiteit van dit onderzoek.”

bron: Belga