Let’s talk about sex, baby. Met deze tips weet u ook hoe!

(c) Unsplash / C. Deluvio
Laat ons voor de verandering eens over seks praten. Je hebt er waarschijnlijk al van gehoord, misschien heb je het zelfs al eens gedaan. Het is leuk, maar het kan ook leiden tot verschrikkelijke dingen, zoals herpes, chlamydia, aids of zelfs een relatie. Ondanks dat seks zo alomtegenwoordig is, hebben we het nog steeds moeilijk om over ‘de daad’ te praten. 

 

Als het op seks aankomt, doen we ons vaak erg stoer en zelfzeker voor, hoewel dat vaak niet het geval is. Mensen praten er niet graag over, zelfs niet met hun partner. “Cliënten waarmee ik praat hebben het me al vaak verteld: ze praten niet graag over seks omdat ze bang zijn dat hun partner hen maar raar gaat bekijken als ze iets voorstellen”, vertelt seksuologe Sunny Rodgers aan lifestylewebsite Bustle. “Sommigen voelen zich geïntimideerd wanneer het over seks gaat en willen het dan ook niet bespreken met hun geliefde. Mensen vermijden het gesprek omdat ze bang zijn voor een afwijzing.”

Tips

Open communicatie over seks is echter cruciaal bij het onderhouden van een gelukkig seksleven. Hoewel het ‘awkward’ kan zijn, is het daarom geen slecht idee om jouw verlangens uit te spreken, of je dat nu bij je partner of iemand anders doet. Met de volgende tips, gegeven door de experts, vat je deze taak het beste aan.

Vat het aan als een normaal gesprek 

Veel mensen voelen zich kwetsbaar als seks aangehaald wordt in een conversatie. Alsof ze zichzelf klaarmaken om vernederd te worden. Experts menen dat het begin van het gesprek start met hoe je het onderwerp bekijkt. “Begin aan het gesprek met een nieuwsgierige instelling en hou in je achterhoofd dat dit een gesprek is waarbij jullie beide voorstellen doen om iets nieuw uit te proberen.” “Als je op een nieuwsgierige manier aan het gesprek begint, sta je meer open voor dingen in plaats van je erg verdedigend op te stellen”, legt Dr. Holly Richmond, sekstherapeut, uit. “Hoor je iets dat je ook eventueel wel wil proberen, dan is dat het moment om je eigen fantasieën aan te halen. Vaak heeft praten over seks een heel goed effect op het seksleven van koppels.”

Praat er eerst over met vrienden

Vind je het nog steeds te intimiderend om met je partner over ‘de kitekato’ te praten? Praat er dan eerst over met iemand anders die je vertrouwt. Pas op: bij voorkeur wel niet met je ouders. “Het is volstrekt normaal dat je over je seksleven praat met goede vrienden”, aldus klinisch seksuoloog Rena McDaniel. “Er hangt nog wat taboe rond je seksleven bespreken met vrienden, zeker bij vrouwen. Maar erover praten met hen is een goede manier om het onderwerp op een luchtige manier te bekijken.”

Vertrouw op technologie

We hebben het hier natuurlijk niet over elektronische stimulatie-apparaten, maar over apps! Die heb je tegenwoordig voor werkelijk alles. Is het nog steeds te moeilijk om een gesprek aan te knopen? Probeer dan een app uit die kan helpen het ijs te breken. De app Kindu maakt het bijvoorbeeld al een stuk gemakkelijker. Beide partners moeten de app downloaden en krijgen dan, zoals een soort menu op restaurant, een aantal dingen voorgesteld. Swipe Tindergewijs naar links bij de dingen die je niet wil doen, en naar rechts bij wat je wel spannend lijkt. Zijn jullie allebei te vinden voor een vrijpartij in de douche? Dan krijg je een notificatie. En geen zorgen: als jullie niet helemaal op dezelfde lijn zitten, komt hij/zij die gekke fetisj toch nooit te weten.