Dossier: Hoe onderscheid je voedselintolerantie van prikkelbaredarmsyndroom?

voedselintolerantie

Heel wat mensen hebben last van het prikkelbaredarmsyndroom, ook wel functionele colopathie genoemd. Dat gaat gepaard met verschillende oorzaken en symptomen, dus een diagnose is niet altijd makkelijk te stellen. Heb je last van buikpijn of abnormale stoelgang? Dan zijn dit enkele pistes om voedselintolerantie te onderscheiden van een prikkelbare darm.

Maar eerst een snelle les anatomie. Wanneer je eet, kneedt je maag het voedsel. De dunne darm verteert en absorbeert vervolgens de voedingsstoffen. Na een lange tocht door die darm hopen de niet-verteerbare delen zich op in de dikke darm, waar ze blijven tot je naar het toilet gaat. Een normale stoelgang varieert tussen drie keer per dag en drie keer per week. Maar soms gaat niet alles zoals het moet en is de darmwerking verstoord. Als je last hebt van buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid of abnormale ontlasting met diarree of constipatie, dan lijd je misschien aan het prikkelbaredarmsyndroom.

De symptomen van voedselintolerantie

Bepaalde voedselintoleranties veroorzaken echter dezelfde symptomen. Voedselintolerantie kan te wijten zijn aan een verminderde of helemaal geen capaciteit om een specifieke stof te verteren. Lactose-intolerantie, bijvoorbeeld, is een spijsverteringsstoornis die wordt veroorzaakt door een gebrek aan lactase in je lichaam. Dat is een darmenzym dat lactose helpt af te breken en te verteren. Bekende symptomen zijn een versnelde darmtransit met diarree, gas en buikpijn tot gevolg. Tot de belangrijkste symptomen van glutenintolerantie behoren ook darmaandoeningen zoals diarree, een opgeblazen gevoel en maagpijn.

Hoe onderscheid je ze?

Of het nu gaat om voedselintolerantie of het prikkelbaredarmsyndroom, de symptomen zijn in veel gevallen gelijkaardig. Het is dus belangrijk een onderscheid te maken tussen de symptomen die kunnen optreden wanneer je iets eet dat een component bevat waarvoor je intolerant bent, en die van het prikkelbaredarmsyndroom, wat een functionele darmziekte is. Het voornaamste verschil is dat de symptomen van een prikkelbare darm opduiken zonder een specifieke oorzaak – ook al worden stress of voeding vaak met de vinger gewezen – en regelmatig terugkeren.

Diagnoses

Je arts kan de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom stellen op basis van je geschiedenis, een onderzoek en eventueel bijkomende tests. Om voedselintolerantie te onderscheiden van het prikkelbaredarmsyndroom kan je ook tests laten doen die een of andere intolerantie opsporen.

Tot slot is het ook mogelijk dat iemand zowel een voedselintolerantie heeft als het prikkelbaredarmsyndroom. In dat geval kan een probioticakuur in combinatie met een aangepaste voeding heel positieve resultaten opleveren.