Volgende week gaat het licht nergens uit

Volgende week gaat het licht nergens uit

Er zullen volgende week geen stroomtekorten voorvallen in België. Dat blijkt uit een eerste inschatting van hoogspanningsbeheerder Elia. Die zal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) wekelijks informeren over de situatie op de stroommarkt. Ons land telt momenteel maar één werkende kerncentrale: Doel 3. De overige zes Belgische kernreactoren liggen stil wegens onderhoud en problemen. Door de onbeschikbaarheid van de kerncentrales bestaat het risico dat het licht in ons land uitgaat dit najaar en deze winter. Met onder meer invoer, bijkomende capaciteit van gascentrales en het afschakelen van grote industriële verbruikers op piekmomenten proberen de overheid en de energiesector extra megawatts te verzamelen.

Volgende week moet alvast niet worden gevreesd voor bevoorradingstekorten, ook al wordt kouder weer voorspeld. Dat blijkt uit de eerste vooruitzichten van Elia. Zo helpt het dat het volgende week vakantie is. In vakantieperiodes ligt het stroomverbruik altijd lager.

De hoogspanningsbeheerder zal minister Marghem wekelijks een update geven over de situatie op de stroommarkt. Elia doet dat altijd al, maar gezien de bijzondere situatie zal dat met verhoogde alertheid gebeuren. Zo zal bijvoorbeeld worden gekeken naar de beschikbaarheid van hernieuwbare energie, de situatie in het buitenland en importcapaciteit.

Vanaf midden november zal Tihange 1 weer stroom leveren. Die reactor heeft een capaciteit van 962 megawatt.

bron: Belga