Vervelende collega’s op het werk? Zo ga je ermee om

Nu je eindelijk klaar bent voor die allereerste job, hoop je alle kinderachtige streken en puberale drama’s uit het middelbaar achter je te laten. Think again, want je spendeert op z’n minst vijf dagen per week samen met je collega’s en dus kan het ook op de werkvloer al eens botsen. Hier zijn alvast drie soorten collega’s voor wie je best op je hoede bent.

Achterbakse Anneleen

«Spreken is zilver, zwijgen is goud.» Van die wijze woorden heeft Achterbakse Anneleen nog nooit gehoord. Praten doet ze honderduit en bij voorkeur achter je rug. Ze vertrouwt je toe dat Jan zijn werk niet aankan, dat Katrijn ontslag wil nemen en dat ze gehoord heeft van Nicolas dat Jonas overhoop ligt met Vanessa. Je mag er zeker van zijn dat ze het ook over jou heeft wanneer je er niet bij bent.

Wat te doen?

Negeren! Als ze nadert, glimlach je al gesticulerend dat je het erg druk hebt. Anneleen wil graag aandacht en nuttige info en als je die niet kan geven, ben je in haar ogen geen interessante gesprekspartner.

Negatieve Noor

Elke medaille heeft een keerzijde in de wereld van Negatieve Noor. Ze zal je er ook maar al te graag op wijzen, bij voorkeur wanneer je baas erbij staat. Dit omdat ze zelf niet zo veel geniale ideeën heeft om op terug te vallen. Als je iets verkeerd doet, zal ze dat dan ook vrolijk blijven benadrukken.

Wat te doen?

Besteed je kostbare tijd niet aan discussies met Noor. Als je een idee naar voren schuift, geef dan zelf een overzicht van mogelijke problemen. Plaats er oplossingen tegenover en som al de voordelen van jouw voorstel op.

K(c)ontrolerend Kaatje

Controlerend Kaatje zal jouw idee waarschijnlijk wel naar waarde schatten. Tenminste als zij het zelf mee mag uitwerken. Voor je het weet heb je er zelf niets meer over te zeggen en kom je over alsof je je eigen project niet alleen de baas kan.

Wat te doen?

Het enige wat je kan doen, is alle hulp van Kaatje weigeren. Wees vastberaden: «Dank je wel, Kaatje, maar ik doe het zelf wel.» Hoe welkom de hulp soms ook kan zijn, blijf bij je standpunt. Assistentie van Controlerend Kaatje kan je project én je reputatie schade toebrengen.