Gent wil agressie tegen parkeerwachters terugdringen met ‘contactkaartje’

Gent wil agressie tegen parkeerwachters terugdringen met 'contactkaartje'

Gent geeft parkeerwachters voortaan een ‘contactkaartje’ mee om agressie van overtreders te vermijden. Vaak stuiten de agenten op verzet nadat ze een parkeerovertreding beboeten. Maar ze kunnen die niet meer schrappen. Het contactkaartje verwijst de klagende bestuurder naar het mobiliteitsbedrijf. Vorig jaar registreerden parkeerwachters van het Gentse Mobiliteitsbedrijf nog 239 gevallen van verbale en 35 gevallen van fysieke agressie. Vorig jaar meldden Gentse parkeerwachters bijna elke dag agressie door iemand die het oneens was met een boete. In de meest extreme gevallen gaat het om duwen, kopstoten uitdelen tot zelfs levensbedreigende situaties, zoals doelbewust parkeerwachters proberen aan te rijden met een voertuig.

De anti-agressiecampagne moet parkeerders wijzen op de parkeertarieven in een zone en informeert over de rol van parkeerwachter. Nadat ze een parkeerboete uitschrijven, kunnen ze die niet meer schrappen. De contactkaartjes verwijzen parkeerders door naar de bevoegde dienst indien ze niet akkoord gaan met een boete.

Enkel het Mobiliteitsbedrijf kan hier nog iets aan veranderen. Daarom krijgen de parkeerwachters duidelijke kaartjes mee die ze kunnen afgeven aan de overtreders. Op dit kaartje staat omschreven hoe ze met het Mobiliteitsbedrijf contact kunnen opnemen. Zo hoopt de Stad de meest explosieve situaties te ontmijnen.

bron: Belga