Europese Commissie schroeft financiële steun Ebola in Congo op

Europese Commissie schroeft financiële steun Ebola in Congo op

De Europese Commissie heeft nog eens 7,2 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijding van de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo. Dat heeft de Commissie meegedeeld. De epidemie heeft sinds augustus al 150 slachtoffers geëist en is nog steeds niet onder controle. Met de nieuwe enveloppe van 7,2 miljoen euro wordt de Europese bijdrage in de bestrijding van het ebolavirus meer dan verdubbeld. De totale steun voor 2018 bedraagt nu 12,8 miljoen euro. De steun omvat onder meer technische expertise, de organisatie van vluchten met medicijnen en hulpverleners, de financiering van onderzoek naar vaccins en humanitaire bijstand.

De nieuwe Europese financiering moet partnerorganisaties extra ruimte bieden om hun capaciteit in de getroffen regio’s op te trekken en nieuwe besmettingen sneller op het spoor te komen. Het geld wordt ook besteed aan de sensibilisering van de lokale bevolking, die ingelicht moet worden over de risico’s en de wijze waarop de verspreiding van het virus verhinderd kan worden.

De ebola-epidemie brak begin augustus uit in Mangina in de provincie Noord-Kivu, in het woelige oosten van Congo. Een tiental dagen geleden waarschuwden de Congolese autoriteiten nog dat het land geconfronteerd werd met een “tweede golf” van de epidemie.

bron: Belga