Achtergelaten Saoedisch diplomatiek voertuig in Istanboel ontdekt

Achtergelaten Saoedisch diplomatiek voertuig in Istanboel ontdekt
Achtergelaten Saoedisch diplomatiek voertuig in Istanboel ontdekt

De Turkse politie heeft vandaag een voertuig ontdekt met een Saoedisch diplomatiek kenteken in het onderzoek naar de moord op de journalist Jamal Khashoggi. De wagen was achtergelaten op een parking in het noorden van Istanboel. Verder bericht CNN op basis van een Turkse bron dat iemand van het team dat de journalist vermoordde, is ingezet als dubbelganger. De zwarte wagen had een diplomatieke nummerplaat. Volgens het staatspersbureau Anadolu hebben de onderzoekers aan het Saoedische consulaat toestemming gevraagd om het voertuig te controleren.

De staatszender TRT liet beelden zien van de afgesloten parking en bericht dat de wagen er in de dagen na de moord op Khashoggi is achtergelaten. De zender publiceerde ook een foto van een document dat stelt dat de wagen van Mercedes-Benz geregistreerd is bij het consulaat van Saoedi-Arabië. De onderzoekers zouden ook beelden van een securitycamera gekregen hebben waarop een ander Saoedisch diplomatiek voertuig te zien dat enkele minuten stopt in dezelfde parking enkele dagen na de moord.

Deze nieuwe ontwikkeling werd bekendgemaakt aan de vooravond van een toespraak van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die beloofde enkele onthullingen te doen. Turkije zegt dat er “niets geheim” zal blijven in het onderzoek. “Juridisch zullen we de zaak tot op de bodem uitzoeken. Ons uiteindelijke doel is om alle aspecten aan het licht te brengen”, klonk het bij een woordvoerder van Erdogan. Turkse onderzoekers zijn op zoek naar het lichaam van Khashoggi en hebben het nabijgelegen bos van Belgrado doorzocht.

De 59-jarige Khashoggi verdween op 2 oktober toen hij in het Saoedische consulaat in de Turkse stad Istanboel papieren in orde liet brengen voor zijn huwelijk. De Saoedische regering gaf zaterdag toe dat hij daar gestorven is na een gevecht, nadat ze eerder had gemeld dat Khashoggi het consulaat levend had verlaten. Volgens Turkse media was de executie zorgvuldig gepland en uitgevoerd door een 15-koppig team.

CNN bericht maandag dat een van die 15 mensen opgemerkt is in de kleren van het slachtoffer. Hij is door verschillende camera’s rond Istanboel gefilmd op de dag dat de journalist was vermoord, zegt een Turkse bron aan de Amerikaanse nieuwszender. Die kon de beelden bemachtigen.

Daarop is te zien hoe een man het consulaat verlaat. Hij draagt de kleding van van Khashoggi, een valse baard en een bril. De man werd ook opgemerkt aan de Blauwe Moskee enkele uren nadat de journalist het consulaat was binnengegaan. Volgens de bron van CNN was de man, die dezelfde lengte en gewicht heeft als de journalist, ingehuurd om als dubbelganger te fungeren. “Je hebt geen dubbelganger nodig voor een uitlevering of ondervraging”, stelt de Turkse bron. “Onze mening is nog niet veranderd. Dit was een moord met voorbedachte rade en het lichaam is uit het consulaat gebracht.”

Bron: Belga