Dossier: Wat is het prikkelbaredarmsyndroom?

Iedereen heeft weleens last van buikpijn, maar zeven tot tien procent van de Belgen heeft hier vaker dan normaal last van. Zij lijden aan het zogenaamde ‘prikkelbaredarmsyndroom' (PDS). Heb je hier nog nooit van gehoord? Dat is niet abnormaal, want veel patiënten durven er niet over te praten.
door
Janne
Leestijd 3 min.

Het prikkelbaredarmsyndroom - vaak wordt ook het Engelse woord irritable bowel syndrome (IBS) gebruikt - wordt in de volksmond soms 'spastische darm' genoemd. Die term dekt de lading echter niet.

Wat zijn de symptomen?

Als je lijdt aan het prikkelbaredarmsyndroom heb je het afgelopen jaar minstens twaalf weken buikpijn of een knoop in de maag gehad. De symptomen zijn sterk afhankelijk van persoon tot persoon. Sommige patiënten hebben een opgeblazen gevoel in de buik of hebben een gevoelige dikke darm. Dat merk je wanneer je drukt op je buik. Het kan ook verder gaan dan dat. Andere merken bijvoorbeeld een verschil in de wc-pot. Ze moeten meer dan drie keer per dag de grote boodschap doen of net minder dan drie keer per week. Hun ontlasting kan ook zeer afwisselend zijn, dan eens diarree met eventueel slijm, dan weer abnormaal lang persen voor ze verlost zijn van dat extra gewicht. Een extra probleem voor jou en je omgeving is winderigheid.

De klachten gaan soms ook verder dan de zone van de darmen. PDS kan gepaard gaan met misselijkheid, een traag spijsverteringsproces, veel boeren laten, vermoeidheid en klachten bij het plassen. In enkele gevallen treden ook angst, depressie en stress op.

Taboe

Herken jij je in enkele klachten en houden ze regelmatig voor een paar weken aan? Dan heb ook jij misschien last van het prikkelbaredarmsyndroom. Het is niet zo vreemd dat je er nooit bij hebt stilgestaan dat je wel eens aan deze aandoening zou kunnen lijden. PDS is geen bekende ziekte, hoewel zeven tot tien procent van de Belgen patiënt is. Dat komt omdat mensen niet graag praten over darmgerelateerde problemen. Slechts één derde van de mensen met klachten zouden aan de alarmbel trekken en medische hulp zoeken. De meest getroffen groepen zijn jongvolwassen, actieve vrouwen en mensen met angstsyndromen.

Geen gevaar

PDS is een vervelende, maar geen gevaarlijke aandoening. Het syndroom is allesbehalve een voorbode voor darmkanker of de ziekte van Crohn. Je kan de ziekte niet achterhalen via tests, dus je moet vertrouwen op de symptomen.

Behandeling

Je kan helaas niet genezen van PDS, maar sommige acties verzachten wel de symptomen. Een eerste stap is je eetgewoontes aanpassen, hoe jammer dat soms ook is. Rauwe groenten, zoals paprika, bonen en ui, verteren moeilijk en kan je dus maar beter uit je menu schrappen. Drink minstens twee liter water per dag en vermijd koffie, sterke thee, fruitsap en alcohol. Het is hoe dan ook een goed idee om een evenwichtig eetpatroon uit te bouwen waarbij je minstens drie keer per dag eet. Een diëtist kan je hierbij helpen.

Ook probiotica lijken effectief te zijn bij patiënten met PDS. Probiotica zijn ‘gezonde' bacteriën die je darmflora in balans proberen te brengen. Je haalt ze bij de apotheek en neemt ze enkele weken zodat het effect voelbaar wordt.