“Treinen zonder begeleiders? Niet zolang ik CEO ben”

Belga / S. Grimmelprez

Sophie Dutordoir, de CEO van spoorwegmaatschappij NMBS, ontkent dat er plannen zijn om de conducteurs af te schaffen. «Onze treinbegeleiders spelen een essentiële rol», aldus Dutordoir, die zegt dat er geen afschaffing komt zolang zij de NMBS leidt.

De kranten De Morgen en Het Nieuwsblad brachten dit weekend details naar buiten over de voorlopige versie van de beheersovereenkomst met de NMBS. Daarin staat volgens de kranten dat sommige treinen in de toekomst zonder treinbegeleiders zullen rijden. Dutordoir zag de stakingsbui al hangen en reageerde snel. «Niets is minder waar en dit zal niet gebeuren zolang ik bij de NMBS ben. Dat is ook waartoe ik me precies een jaar geleden in het parlement verbonden heb», aldus Dutordoir (foto)  op Facebook.

Belga / E. Lalmand

Essentiële rol

«Onze treinbegeleiders spelen een essentiële rol in het veilig laten vertrekken van treinen, om klanten te helpen en te informeren, en ja, ook om te checken of iedereen wel rijdt met een geldig vervoersbewijs.» Volgens Dutordoir moet de NMBS in de eerste plaats werken aan stipte treinen en communicatie met de reiziger.

Goedkopere tickets tijdens daluren

In de voorlopige versie van de beheersovereenkomst stonden onder andere plannen voor lagere tarieven buiten de spits en een potentiële stopplaats voor de Eurostar in Antwerpen. Daarnaast zullen ook loketten in de toekomst minder bemand worden.

De NMBS wil ook komaf maken met de wildgroei aan biljetten, rittenkaarten en voordeeltarieven. Ook het verdwijnen van stopplaatsen is geen taboe meer. Als alles goed gaat, vallen de beslissingen volgende week op de ministerraad.

Sp.a-kamerlid David Geerts concludeerde uit de voorlopige versie al dat de NMBS de reiziger vergeten is. «Van een openbare vervoersmaatschappij verwacht ik dat ze de reiziger centraal stelt. In het gelekte document zie ik vooral een NMBS die zichzelf centraal plaatst».