Vermiste Saoedische journalist - Trump: arrestaties in zaak-Khashoggi "eerste grote stap"

door
Belga
Leestijd 1 min.

VS-president Donald Trump heeft de arrestaties in Saoedi-Arabië vanwege de dood van journalist Jamal Khashoggi verwelkomd, maar naar eigen zeggen is voor hem daarmee de kous niet af. "Het is slechts een eerste stap, maar het is een grote eerste stap", zei Trump vrijdagavond in Arizona. Trump wou niet openlijk twijfelen aan de officiële uitleg van Saoedi-Arabië over de dood van de journalist. Maar hij zegt wel dat hij "enkele vragen" heeft. Daarom zal hij nog een gesprek met kroonprins Mohammed bin Salman hebben.

Op de vraag of hij de uitleg van Saoedi-Arabië geloofwaardig vindt, zei hij: "Dat doe ik. Maar nogmaals, ik meen dat het nog te vroeg is. We hebben ons onderzoek nog niet afgesloten."

Trump kantte zich er opnieuw tegen om de handel met Saoedi-Arabië, onder meer in wapens, stop te zetten als het tot sancties zou komen. Die handel is naar schatting goed voor in totaal 450 miljard dollar. "Dat kan meer dan een miljoen jobs kosten", aldus Trump. Hij herhaalde dat Saoedi-Arabië ook belangrijk is als bondgenoot in de regio, als "tegengewicht tegen Iran". "Dat is niet de makkelijkste situatie."

bron: Belga