Tienduizenden EU-aanhangers betogen in Londen voor nieuw referendum over brexit

Tienduizenden EU-aanhangers betogen in Londen voor nieuw referendum over brexit

In het centrum van Londen betogen vandaag tienduizenden mensen tegen de voorziene uitstap van groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). De betogers willen dat er een nieuw referendum komt over de brexit. De organisatoren stellen volgens de Britse media dat maar liefst 500.000 mensen deelnemen aan de betoging. Scotland Yard zegt dat het nog geen schatting heeft kunnen maken. De manifestatie zal deze namiddag eindigen met een bijeenkomst aan Palace of Westminster, het Britse parlementsgebouw.

Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan neemt deel aan de optocht. Hij twittert dat de mars een “historisch moment in onze democratie” is. Ook opvallend veel studenten nemen deel aan de betoging van ‘People’s Vote’. De organisatoren hadden vooral de jongeren opgeroepen om deel te nemen aan de manifestie, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus ‘People’s Vote’.

De betoging wordt ook ondersteund door The Independent, die een onlinepetitie voor een tweede Brexit-referendum lanceerde. De door zowat 900.000 mensen ondertekende tekst waarschuwt voor de “crisis” die zal ontstaan wanneer de parlementsleden moeten stemmen over een Brits-Europees akkoord rond de brexit. De volksvertegenwoordigers moeten “ofwel beslissen om ons land armer te maken, onze essentiële openbare diensten te vernielen en de levenskansen van de jongeren te ruïneren, ofwel ons allemaal een stem geven over elke Brexit-akkoord.”

De Britse premier Theresa May had eerder deze week in het parlement een tweede referendum uitgesloten. Ze liet de EU-aanhangers verstaan dat bij de eerste volksraadpleging in 2016 “17,4 miljoen mensen stemden voor het verlaten van de EU”.

bron: Belga