European Open - Kyle Edmund mikt op eerste ATP-titel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met Kyle Edmund (ATP 15) heeft de European Open in Antwerpen (hard/612.755 euro) zijn topreekshoofd in de finale. Daarin staat zondag een duel met de Fransman Gaël Monfils (ATP 38) op het programma.

De Brit schakelde in de halve finales de Fransman Richard Gasquet (ATP 28) uit met 6-3 en 6-4. In 2016 won Gasquet nog het toernooi in Antwerpen, nadat hij in de halve finales had afgerekend met Edmund. "Net als tegen Albert Ramos-Vinolas in de tweede ronde speelde ik vrij en agressief. Ik heb het slim aangepakt en op de gepaste momenten haalde ik de trekker over", zei het eerste reekshoofd. "Ik probeerde Gasquet geen kansen te geven op mijn opslag, wat twee jaar geleden wel het geval was."

Edmund serveerde bijzonder goed. Zo wist hij op zijn eerste opslag 91 procent van de punten te verzilveren en lukte hij 16 aces. "Als je aan dat percentage geraakt, dan ben jij uiteraard een gelukkige tennisser. Ik maakte vaak de goede keuzes in mijn opslagspel."

Vrijdag moest Edmund niet in actie komen in de kwartfinale tegen de Wit-Russische qualifier Ilya Ivashka (ATP 97), die forfait gaf wegens een blessure aan het linkerdijbeen. Gasquet werkte dan weer een lastige driesetter af tegen de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP 58). "Dat was uiteraard een voordeel op fysiek vlak. Maar het blijft natuurlijk gissen of dat echt een verschil maakte."

In de eindstrijd ontmoet Edmund met Gaël Monfils nog een Fransman. De Brit staat pas voor de tweede keer in de finale van een ATP-toernooi. In april van dit jaar was de Spanjaard Pablo Andujar met tweemaal 6-2 te sterk in de finale in het Marokkaanse Marrakesh. "Het is moeilijk te zeggen of de kaarten nu gunstiger liggen. De omstandigheden zijn in ieder geval helemaal anders. Het is een voordeel dat ik nu al een finale gespeeld heb. Het is geen nieuwe situatie meer voor mij. In Marrakesh werd ik met duidelijke cijfers verslagen, hopelijk is dat deze keer anders. Al neem ik het op tegen een topspeler", besloot Edmund.

bron: Belga