Europese Commissie vraagt in brief meer uitleg over Belgische begroting

Europese Commissie vraagt in brief meer uitleg over Belgische begroting

De Europese Commissie heeft zoals aangekondigd extra vragen bij de ontwerpbegroting 2019 van de federale regering. Ze publiceerde vandaag de brief waarin ze België om meer uitleg vraagt. De Commissie stelt vast dat de ontwerpbegroting afwijkt van de regels. Zo moet België het structurele tekort jaarlijks met 0,6 procent verminderen, maar ons land doet een inspanning van slechts 0,2 procent. De regering roept daarvoor een flexibiliteitsclausule in die lichte afwijkingen van het traject toestaat als er voldoende structurele hervormingen worden doorgevoerd. Over al die zaken vraagt de Europese Commissie meer verduidelijking.

Volgens premier Charles Michel gaat het om “een klassieke uitwisseling van brieven tussen een land en de Commissie over onze strategie voor hervormingen en onze budgettaire situatie”, en is er verder niets aan de hand.

Ook Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei gisteren al dat er geen plannen zijn om de Belgische begroting af te wijzen. “De Belgische begroting stelt geen enorm probleem. Zelfs geen groot probleem. Zelfs geen probleem. We hebben alleen maar enkele bijkomende vragen voor de regering”, zei hij.

De Europese Commissie stuurde gelijkaardige brieven naar Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

bron: Belga