Heel Limburg aangesloten op BE-Alert

door
Belga
Leestijd 2 min.

Limburg is de eerste provincie waar alle steden en gemeenten aangesloten zijn op BE-Alert. Dat meldt West-Vlaams provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) die de cijfers kon inkijken. In Vlaanderen is nu 90 procent van alle steden en gemeenten aangesloten op het alarmeringssysteem. Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden, hebben net zoals de provinciegouverneur de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms.

Vooral Vlaanderen loopt voorop. In Oost-Vlaanderen ontbreken nog twee gemeenten, in Antwerpen vier, en in West-Vlaanderen tien. In Vlaams Brabant is een kwart nog niet aangesloten. In Limburg zijn alle lokale overheden aangesloten.

"Herstappe was de laatste Limburgse gemeente die zich aansloot op het alarmeringssysteem. In juni had ik nog contact met burgemeester Claudy Prosmans en hij meldde toen dat hij daar snel werk zou van maken, wat inderdaad gebeurde", zegt provincieraadslid Himpe.

In Brussel zijn vijftien van de negentien gemeenten aangesloten. In Wallonië hinken heel wat provincies achterop. Luxemburg is de beste leerling met 38 op 44 aangesloten gemeenten, Waals-Brabant telt er 20 op 27. In Henegouwen, Luik en Namen is nog niet de helft aangesloten, namelijk 17 van 38. Op dit moment zijn slechts 56 procent van gemeenten, of 147 op 262 aangesloten.

"Sinds dit jaar worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken niet meer onderhouden, maar wel nog elk trimester luidop getest, samen met BE-Alert. Volgend jaar begint dan de ontmanteling van de sirenes. De tijd dringt dus voor de lokale overheden. Voor de veiligheid van de inwoners is het van groot belang dat ook de resterende steden en gemeenten zich nu wel snel aansluiten op het systeem", besluit Himpe.

bron: Belga