Europese leiders vragen sanctieregime tegen cyberaanvallen

Tegen de achtergrond van de recente cyberaanval op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) hebben de Europese leiders besloten speciale sancties tegen de daders van cyberaanvallen uit te werken. Dat heeft Europees president Donald Tusk vandaag aangekondigd na afloop van een Europese top in Brussel. De Europese leiders vragen hun ministers om een sanctieregime uit te werken dat specifiek is gericht op cyberaanvallen. “Zo’n regime zou moeten helpen om onze burgers, bedrijven en instellingen te beschermen tegen alle soorten bedreigingen voor de cyberveiligheid”, verklaarde Tusk.

Eerder deze maand raakte bekend dat de Nederlandse inlichtingendiensten in april een grootschalige cyberaanval op het computernetwerk van de OPCW in Den Haag hadden verijdeld. Volgens de Nederlanders was de aanval het werk van de Russische militaire inlichtingendiensten, de GROe. Vier Russische inlichtingenofficieren werden het land uitgezet.

In hun slotconclusies veroordelen de leiders “de vijandige aanval” tegen de OPCW, waar onderzoek werd verricht naar de gifgasaanval op de vroegere Russische dubbelspion . Deze aanvallen “versterken onze gemeenschappelijke vastberadenheid” om op te treden tegen “vijandige activiteiten van buitenlandse inlichtingennetwerken en andere kwaadwillige spelers op onze territoria en online”.

bron: Belga