Brexit – EU-leiders organiseren voorlopig geen extra brexit-top

Er komt voorlopig geen extra Europese top waar de laatste knopen van een brexit-akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen worden doorgehakt. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders woensdagavond beslist. “Ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt”, luidt het. De EU27 kregen op hun top in Brussel een stand van zaken van de brexit-onderhandelingen. Eerst nam de Britse premier Theresa May het woord, daarna was het aan de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier.
Op het einde van hun bijeenkomst spraken alle staatshoofden en regeringsleiders opnieuw hun volste vertrouwen uit in Barnier. Ze tonen zich vastberaden als een ondeelbaar blok de eindfase van de onderhandelingen aan te vatten.
Voorzitter Donald Tusk had graag willen vaststellen dat de onderhandelingen ver genoeg opgeschoten zijn om in november een extra top bijeen te roepen. Daar zouden dan de laatste knopen moeten worden doorgehakt. Maar, zo klinkt het unisono, “ondanks intensieve onderhandelingen is er niet genoeg vooruitgang geboekt”. Voorlopig zijn de leiders dan ook niet van plan een extra brexit-top bijeen te roepen in november.
Die top wordt echter niet op de lange baan geschoven. De EU27 vraagt Barnier alles in het werk te stellen om alsnog een akkoord over de brexit te bereiken. Als de Fransman de leiders kan melden dat er “beslissende vooruitgang” is geboekt, willen ze alsnog zo’n extra top organiseren.
De “gordiaanse knoop” – dixit Tusk – die maar niet door te hakken valt, is die van de Ierse grenskwestie. Londen en Brussel slagen er voorlopig niet in een oplossing te vinden die garandeert dat er nooit een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek komt en die voor alle partijen aanvaardbaar is. Theresa May zei op de top wel dat ze het voorstel van Barnier om de overgangsperiode na de brexit met een jaar te verlengen, in overweging zal nemen.

bron: Belga