Waals minister-president ontvangt 50.000 hantekeningen tegen wapenexport

Amnesty International heeft vandaag in Namen meer dan 50.000 handtekeningen tegen de export van wapens naar landen die mensenrechten schenden, overhandigd aan Waals minster-president Willy Borsus (MR). “We komen hier in naam van tienduizenden mensen die willen dat de wapenuitvoer naar landen zoals Saoedi-Arabië wordt stopgezet”, zei Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige afdeling van Amnesty International. “Het wordt tijd dat ook Wallonië deze immorele handel stopzet.”

De ngo vraagt dat er een Adviescommissie wordt geïnstalleerd die de risico’s van wapenexport moet evalueren voor wat de impact betreft op de mensenrechten. “Minster-president Borsus heeft ons gezegd dat hij deze week nog een vergunning heeft geweigerd”, zei de woordvoerder van Amnesty International. “De minister staat ook open voor onze voorstellen om de toegang tot informatie te verbeteren en hij is ook voor meer controle door het Waals Parlement.”

De minister-president heeft als enige de autoriteit om vergunningen toe te kennen of te weigeren. Amnesty wil dat de rapporten over toegekende vergunningen maandelijks worden gepubliceerd in plaats van jaarlijks.

Bron: Belga