Vermiste Saoedische journalist – Trump telefoneert met Saoedische kroonprins

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een telefoongesprek gehad met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, over de zaak van de vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De kroonprins zou in dat gesprek ontkend hebben iets te weten over de zaak, aldus Trump na afloop. “Hij heeft mij beloofd een grondig onderzoek te voeren. Antwoorden zijn onderweg”, klonk het op Twitter. Vanuit Turkije zijn er al dagenlang berichten dat de journalist op het Saoedische consulaat in Istanbul werd vermoord. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is op zijn beurt naar Riyad afgezakt voor een officiële ontmoeting met de Saoedische autoriteiten. Op foto’s is te zien hoe de twee hartelijk lachen en handen schudden. In een persbericht zegt Pompeo dat hij vertrouwen heeft in de beloftes van de Saoedi’s om de zaak uit te spitten, “inclusief de verantwoordelijkheid van hoge autoriteiten in Saoedi-Arabië”.
De voorbije dagen had het Witte Huis de druk op Saoedi-Arabië nog stevig opgevoerd, nochtans één van de belangrijkste partners van de VS in het Midden-Oosten. Trump dreigde met “strenge straffen” indien zou blijken dat Saoedië-Arabië verantwoordelijk was voor de dood van de journalist. Die verbleef al ruim een jaar in de VS en schreef kritische artikelen voor The Washington Post.
Dinsdag voerden Turkse onderzoekers huiszoekingen uit in het Saoedische consulaat en in de residentie van de Saoedische ambassadeur. Woensdag trekt Pompeo naar Turkije.

bron: Belga