Tusk verwacht “nieuwe voorstellen” uit Londen

Tusk verwacht "nieuwe voorstellen" uit Londen

Europees president Donald Tusk verwacht van Groot-Brittannië “nieuwe concrete voorstellen” om de patstelling in de onderhandelingen over het Britse vertrek uit de Europese Unie te doorbreken. Dat heeft hij vandaag gezegd na een overleg met de Europese sociale partners. De Britse premier Theresa May zal Tusk en de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 andere lidstaten morgen in Brussel haar visie op de geblokkeerde onderhandelingen over de boedelscheiding geven. Nadien beraden Tusk en de 27 leiders zich tijdens een diner over de volgende stappen. Zo moeten ze onder meer nagaan of het zinvol is om in november een extra top in te lassen waar de deal bezegeld zou kunnen worden.

“Wat we nodig hebben, is het gevoel dat we op zijn minst dicht bij een doorbraak staan”, zei Tusk. Enkel “goede wil” zal daarbij niet volstaan, meent de Pool. “Ik zal premier May morgen vragen of ze concrete voorstellen heeft”, stelde de Europese president, die hoopt op “iets voldoende creatiefs om de impasse te doorbreken”.

De onderhandelingen over een geordende boedelscheiding blijven vastlopen op de Ierse kwestie en de vraag hoe vermeden kan worden dat er na de brexit opnieuw een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland. De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier erkende eerder vandaag al dat er “meer tijd” zal nodig zijn om een vergelijk te vinden.

bron: Belga