VERKIEZINGEN18 - N-VA en Vlaams Belang vrezen "linkse toekomst" in Brusselse gemeenten

door
Belga
Leestijd 1 min.

N-VA wilde in Brussel voet aan grond krijgen, maar ziet zijn totaal aantal zetels met eentje stijgen van zes naar zeven. Bij Vlaams Belang blijven ze nog altijd achter met nul zitjes. Beide rechtse partijen vrezen voor de linkse toekomst van de hoofdstad. "Voet aan grond krijgen, wil ook zeggen dat je bekendheid hebt opgebouwd en dat is wel het geval", stelt Brusselse gemeenteraadslid en N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement Johan Van den Driessche. "We hadden wel gehoopt op meer zetels. Mochten we er acht à negen gehad hebben, waren we meer tevreden. De gewestverkiezing wordt cruciaal."

Boegbeelden Jan Jambon en Theo Francken werden opgevoerd in Brussel, maar hun Vlaamse populariteit had weinig effect.

"We hebben de verankering van N-VA in Brussel in de verf willen zetten, want ze zijn ook in Brussel goed gekend. Het punt is dat er bij gemeenteraadsverkiezingen andere zaken spelen dan op nationaal niveau."

In de stad Brussel wilde N-VA absoluut de PS uit de meerderheid zien verdwijnen, maar N-VA staat er nu tegenover een linkse meerderheid PS/Ecolo-Groen/Change.Brussels. "Mijn analyse is dat, als je ziet dat MR en Vlaams Belang achteruit gaan, de vijver van rechtse kiezers en de middenklasse kleiner is geworden. Dat baart me zorgen. We vinden dat geen goede zaak en al zeker niet voor de begroting van de stad. Het zal niet komen van de minderverdieners", aldus Van den Driessche.

bron: Belga