Gijzelneming in Keulen: politie sluit terroristisch motief niet uit

De Keulse politie sluit na de gijzeling in het centraal station van Keulen een terroristisch motief niet uit. “We zoeken in alle richtingen”, zei een politiewoordvoerster in Keulen. Bij de gijzeling zou de dader volgens een andere zegsman ook hebben laten verstaan hebben dat hij lid was van de terreurorganisatie Islamitische Staat. Het Openbaar Ministerie van Keulen heeft tegen de gijzelnemer een onderzoeksprocedure ingeleid wegens moordpoging en het toebrengen van lichamelijk letsel. De man had zich urenlang met een gijzelaar in een apotheek van het stationsgebouw verschanst vooraleer hij met geweld door de politie werd overmeesterd. De gijzelnemer zou eerder een molotovcocktail ontstoken hebben in een van de fastfoodrestaurants van het spoorwegstation. Daardoor werd een 14-jarig meisje verwond. Ze liep brandwonden op en ligt in het ziekenhuis. Toen hij de molotovcocktail aanstak, werd het sprinklersysteem geactiveerd. Dat had de dader er waarschijnlijk toe aangezet om uit het restaurant weg te vluchten.

De vermoedelijke dader had bij zijn gijzeling ook enkele blauwe gasflessen, het soort dat op een camping wordt gebruikt, in de apotheek verstopt. Er werden ook brandversnellers aangetroffen, die op de gasflessen met tape waren vastgekleefd, verklaarde een politiewoordvoerder maandagavond tijdens een persconferentie in Keulen.

Volgens de gerechtelijke politie werden in de stationsapotheek documenten van een 55-jarige Syriër gevonden. Daaruit blijkt dat de eigenaar van die papieren over een bijzondere verblijfsvergunning beschikte tot midden 2021. De documenten waren “hoogstwaarschijnlijk” van de dader. De speurders wezen er wel op dat de identiteit van de dader nog niet met zekerheid is vastgesteld. De eigenaar van de gevonden documenten van 2016 had al eerdere drugs en diefstal gerelateerde delicten gepleegd.

bron: Belga