Definitief: 21 zetels voor Gents kartel sp.a-Groen, 15 voor Open Vld

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het kartel sp.a-Groen heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Gent 21 zetels in de wacht gesleept. Open Vld haalde er vijftien. Dat blijkt vandaag, meer dan 24 uur na het sluiten van de stembureaus, uit de definitieve uitslag die bekendgemaakt werd. Terwijl er nog volop gespeculeerd wordt welke partijen tot de nieuwe bestuurscoalitie zullen toetreden en wie de nieuwe burgemeester van Gent wordt, werden dus de laatste puzzelstukjes op tafel gelegd. Het kartel sp.a-Groen behaalde uiteindelijk 21 zetels, waarvan zeven voor sp.a-kandidaten en veertien voor kandidaten van Groen. Zes jaar geleden bemachtigde sp.a-Groen nog 26 zetels. In percentages uitgedrukt ging het kartel achteruit van 45,5 naar 33,5 procent van de stemmen.

Het Open Vld van lijsttrekker Mathias De Clercq boekte een winst van meer dan acht procentpunten: van 16,5 naar 25,2 procent. Uitgedrukt in zetels gaat het om een vooruitgang van negen naar vijftien zetels.

De N-VA is in Gent de op twee na grootste partij geworden. Ze haalde 12,1 procent van de stemmen, of zes zetels. Daarna volgen CD&V met 8,8 procent (4 zetels), Vlaams Belang met 7,8 procent (4) en PVDA met 7,1 procent (3). Die laatste partij doet zo haar intrede in de Gentse gemeenteraad.

Mathias De Clercq is met 24.058 stemmen het absolute stemmenkanon in de Arteveldestad. Hij laat Rudy Coddens (sp.a) achter zich, die 17.954 kiezers wist te overtuigen. Bij Groen is Filip Watteeuw de populairste met 13.183.

bron: Belga