De Wever: "We gaan met iedereen praten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Antwerps N-VA-burgemeester Bart De Wever neemt geen voorafname op een eventuele coalitie in zijn stad. "We gaan met iedereen praten, geen enkele deur wordt gesloten op dit moment", klonk het na afloop van het nationale N-VA-partijbestuur. Een coalitie met de huidige partners CD&V en Open Vld heeft slechts een krappe meerderheid. De Wever leek vandaag de hand uit te reiken naar Groen om een ruimere meerderheid te vormen. "Dat is eigenlijk niet juist. Ik heb gezegd dat we met iedereen gaan praten", zei De Wever na het partijbestuur voor de camera van de Antwerpse zender ATV.

"Geen enkele deur wordt gesloten op dit moment, dat lijkt me logisch als je de uitslag ziet. Er zijn winnaars en er zijn verliezers. Het zou niet correct zijn als je formateur speelt om onmiddellijk te zeggen welke richting je uit gaat", zei De Wever.

De N-VA-voorzitter is vragende partij voor een "stabiel en sterk bestuur". Vandaag begint hij gesprekken met de verschillende partijen, van klein naar groot. "Ik hoop dat mensen hun posities kenbaar kunnen maken. Misschien is dat niet onmiddellijk het geval en moet er wat water door de Schelde stromen".

Een voortzetting van de huidige meerderheid is niet uitgesloten. "De Vlaamse regering heeft ooit met één zetel op overschot bestuurd. Het kan, maar het is niet comfortabel en ik denk dat Antwerpen best een stabiel en steviger bestuur heeft met een grotere meerderheid. Maar het niet onmogelijk. Het voordeel is dat het een coherente coalitie is die goed bestuurd heeft de afgelopen zes jaar. Ik kan daar echter niet op vooruitlopen, want die partners moeten nog kenbaar maken of ze dat überhaupt nog willen."

bron: Belga