Vlaams-Brabant: CD&V behoudt volstrekte meerderheid in Galmaarden, Patrick Decat nieuwe burgemeester

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ondanks het feit dat burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) na een conflict met zijn partij weigerde nog op de kandidatenlijst te staan, behoudt de CD&V in Galmaarden met een stemmenpercentage van 53,4 procent (-3,4 procent) de volstrekte meerderheid. De partij heeft 11 zetels op een totaal van 19 en heeft lijsttrekker Patrick Decat aangewezen als de nieuwe burgemeester. De 74-jarige Deneyer kondigde in juni onverwacht zijn ontslag aan als burgemeester nadat de partij beslist had om hem geen plaats te geven op de kieslijst. Het CD&V-partijbureau vroeg hem alsnog aan te blijven tot eind 2018. In ruil stemde Deneyer in om zijn volle medewerking te verlenen aan de kiescampagne van CD&V. Hij was evenwel niet meer kandidaat.

AARSCHOT

Open Vld is in Aarschot de grootste partij geworden. De liberalen haalden 29,7 procent van de stemmen binnen, een verdubbeling tegenover 2012. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten is er aan zet.

Open Vld was in 2012 nog de derde partij van Aarschot met 4 zetels, maar haalt er nu 10 binnen van de 29 te verdelen plaatsen in de gemeenteraad. CD&V, zes jaar geleden nog de primus, zakt van 12 naar 7 zetels. Sp.a heeft er 4, Groen en N-VA elk 3, en Vlaams Belang 2.

"De Aarschottenaar geeft ons een enorm groot mandaat: we gaan van 4 naar 10 zetels. Nu gaan we praten, om zo het best mogelijke project voor Aarschot op poten te zetten", wordt Gwendolyn Rutten geciteerd in een tweet van Open Vld.

Bron: Belga