Verkiezingen18 – Brussels gewest: groenen en PVDA winnaars, doorbraak N-VA blijft uit

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in het Brussels gewest zijn Ecolo-Groen en PTB*PVDA de grote winnaars. Vier van de vijf MR-burgemeesters mogen voor een verlenging van hun mandaat vrezen. Van een doorbraak van N-VA is niet echt sprake en zowel Vlaams Belang als Islam konden geen enkel zitje in de wacht slepen. Opmerkelijk is ook dat de PS ondanks de schandalen niet zwaar afgestraft is. In Brussel-Stad is zelfs sprake van een status quo. De groenen slaagden erin om in drie gemeenten de grootste te worden: in Vorst, Watermaal-Bosvoorde en Elsene. In nagenoeg alle gemeenten gaan Ecolo en Groen erop vooruit.
MR dreigt in een aantal gemeenten het burgermeesterschap te verliezen: in Ganshoren, waar Pierre Kompany een meerderheid gevonden heeft, in Molenbeek waar Catherine Moureaux (PS) met PVDA onderhandelingen wil starten, in Elsene waar Ecolo-Groen ruim de grootste is en in Ukkel, waar de partij haar absolute meerderheid verliest. Enkel Vincent De Wolf kon zijn score in Etterbeek verhogen, maar slaagde er niet in om de absolute meerderheid te heroveren.
Het beeld is gemengd voor de socialisten, ondanks de slechte vooruitzichten na de schandalen van de afgelopen jaren met Samusocial als hoogtepunt. Daar waar de PS in heel wat gemeenten erop achteruit gaat, houdt de partij merkwaardig stand in Brussel-Stad. Philippe Close slaagt erin het verlies te beperken tot één zetel, terwijl de partij zonder sp.a opkwam en de burgerpartij Change.Brussels van de gewezen sp.a-schepen Ans Persoons een zetel binnenhaalde. In Molenbeek ziet het er naar uit dat Catherine Moureaux de burgemeestersjerp terug zal winnen die MR zes jaar geleden van haar vader overnam.
DéFI en cdH-CD&V vertonen een gemengd beeld: nu eens winst, dan weer verlies.
Van een doorbraak van N-VA is, ondanks de hulp van nationale boegbeelden Theo Francken en Jan Jambon, geen sprake. Brussels parlementsleden Cieltje Van Achter en Liesbet Dhaene raakten niet verkozen en in totaal werden maar 7 N-VA’ers verkozen, één meer dan zes jaar geleden.

bron: Belga