Samenvatting rand rond Brussel: Pierre Kompany vindt akkoord in Ganshoren en wordt nieuwe burgemeester

door
Belga
Leestijd 2 min.

Pierre Kompany wordt burgemeester van Ganshoren, nadat zijn partij ProGanshoren sinds zondag de grootste is in de Brusselse gemeente en hijzelf 1.327 voorkeursstemmen behaalde. Er werd vanavond al een akkoord gevonden tussen de lijsten ProGanshoren (9 zetels), Liste du Bourgmestre (MR, nvdr.) (5 zetels) en Défi (2 zetels). De coalitiepartners vonden op meerdere niveaus al een akkoord. Zo zal Pierre Kompany halfweg het mandaat de burgemeestersjerp afstaan aan Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren). Chantal Desaeger (ProGanshoren) wordt de nieuwe OCMW-voorzitter.

"Ik ben blij dat ik met deze twee sterke partners in staat ben om terug rust te brengen in het politieke klimaat dat de inwoners van de gemeente Ganshoren hebben gekend", vertelt toekomstig burgemeester Pierre Kompany.

De vader van Vincent Kompany zal zich in het nieuwe gemeentebestuur verder nog omringen door Stéphane Obeid (LVB) als eerste schepen Echevin, Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren) als tweede schepen, Gregory Rase (DéFI) als derde schepen, Marina Dehing Van Den Broeck als Nederlandstalige vierde schepen (ProGanshoren), Sabrina Baraka (LVB) als vijfde schepen, Quentin Paelinck (ProGanshoren) als zesde schepen en Magali Cornelissen (LVB) als zevende schepen.

VORST

In Vorst haalt Ecolo-Groen een half procent meer dan de lijst van burgemeester Marc-Jean Ghyssels, maar dat vertaalt zich in één zetel meer in de gemeenteraad, 11 tegen 10. De groenen winnen vier zetels, de lijst van de burgemeester verliest er vier, zoals ook de MR, dat nog zes zetels behoudt. DéFI verlies een zetel en behoudt er vier, evenveel als nieuwkomer PTB*PVDA. Kleinste fractie wordt cdH met twee zetels, een verlies van één.

Dat Ecolo-Groen (25,3 procent) en Lijst Burgemeester (24,7 procent) aan elkaar gewaagd zijn, komt door de winst met 7,5 procent van de groenen en het verlies met 6,5 procent van de lijst van PS-burgemeester. Ook opmerkelijk is de klap van 9,5 procent van de MR. DéFI en cdH blijven nagenoeg gelijk, terwijl PTB*PVDA uit het niets 10,8 procent haalt.

SCHAARBEEK

Ondanks het verlies van één zetel blijft de lijst van burgemeester Bernard Clerfayt met 17 zetels afgetekend de grootste in de gemeenteraad van Etterbeek. Zoals in vele Brusselse gemeenten klimt Ecolo-Groen naar de tweede plaats. De groenen winnen drie zetels en hebben er nu tien, één meer dan PS-sp.a (-4). Vierde partij is de tweede grote winnaar in het Brussels gewest, PTB*PVDA, met zes zetels, een winst van vijf. CdH-C&V+, van vier naar drie zetels, en MR, van vier naar twee, zitten ook in de raad.

De lijst van de burgemeester verliest met 32% minder dan een procent, terwijl Ecolo-Groen met 6% groeit tot 19,4%. Daarmee wippen de groenen over de socialisten, die 7% verliezen tot 18,1%. PTB*PVDA stijgt van 3,3 naar 12,7% en wordt daarmee groter dan cdH-CD&V+ (7,2%), MR (6,2%) en N-VA dat met 2,7% Brussels parlementslid Cieltje Van Achter niet in de gemeenteraad kan loodsen.

bron: Belga