Leuven: de puzzel was vrij snel gelegd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het nieuwe stadsbestuur van Leuven is een centrum-linkse coalitie tussen sp.a, Groen en CD&V. Mohamed Ridouani (sp.a) wordt de eerste allochtone burgemeester van een Vlaamse centrumstad. De puzzel was vrij snel gelegd. Met sp.a en CD&V blijven twee partijen aan boord die ook de aflopende legislatuur Leuven bestuurden. Groen is de nieuwkomer. De kopstukken Ridouani, David Dessers (Groen) en Carl Devlies (CD&V) kwamen zondagavond op de Grote Markt meedelen dat ze samen in zee gaan. Onder luid applaus, want nogal wat Leuvenaars waren naar het oude stadhuis afgezakt.

"Leuven heeft zich heel duidelijk uitgesproken voor ons positief verhaal. Wij gaan een nieuw hoofdstuk voor de stad schrijven. Wij willen van Leuven een van de meest zorgzame, duurzame en welvarende steden ter wereld maken", stelde Ridouani. "Deze drie partijen sluiten het nauwst bij elkaar aan. In die zin dat we alle drie opteren voor een verbindend verhaal. De nieuwe coalitie telt veel nieuwe gezichten. En ook meer vrouwen dan mannen. Leuven kan zondagavond gerust gaan slapen."

Voor David Dessers was het een groene zondag. "Onze partij heeft het bijzonder goed gedaan. We sturen tien mensen naar de gemeenteraad. Na de stembusgang zijn we meteen op zoek gegaan naar de partners die we vooraf voor ogen hadden. Nu gaan wij mee aan de kar trekken voor een positief en progressief verhaal. Een dat totaal nieuw wordt voor Leuven", stelde de lijsttrekker van Groen.

Carl Devlies was niet verrast door de uitgestoken hand van de coalitiepartners. "Vooraf hadden sp.a en N-VA elkaar uitgesloten", zei de kopman van CD&V. "Onze partij heeft standgehouden en dat is niet zo eenvoudig in een gepolariseerde omgeving. Als centrumpartij willen wij zeker onze rol spelen en ons programma realiseren."

Over concrete dossiers is volgens de nieuwe coalitiepartners zondag nog niet gesproken. Een heet dossier wordt de mogelijke inplanting van de Bruulparking, met CD&V als enige voorstander binnen de nieuwe coalitie. "Dit dossier gaan we al zeker blokkeren", stelde Ridouani.

bron: Belga