Dit is hoe de BV’s het bij de verkiezingen deden

Dit is hoe de BV's het bij de verkiezingen deden
Belga / K. Van Accom

Bij de lokale en provinciale verkiezingen stonden ook enkele BV’s op de lijsten van politieke partijen. Zo vroegen onder andere de acteurs Filip Peeters en Roel Vanderstukken de kiezers om hun vertrouwen. Maar niet overal stond een bekende kop ook garant voor veel stemmen.

Acteur, zanger en presentator Roel Vanderstukken, die in Glabbeek de zesde kandidaat was voor SamenGroen, is niet verkozen. Hij kreeg 128 stemmen achter zijn naam, maar dat was niet voldoende om één van de twee gemeenteraadszetels te bemachtigen die SamenGroen in de wacht sleepte. SamenGroen behaalde nu 12,1% van de stemmen. In 2012 kwam Samen op met Open Vld en behaalde toen 15,5% van de stemmen.

Vanderstukken is vooral bekend door zijn rol als Jelle Demeester in Wittekerke. Nadien vertolkte hij drie seizoenen de rol van Michiel Dewaele in Flikken. Sinds 2012 speelt hij als Benny Coppens een hoofdrol in Familie. Sinds hij in 2006 in Steracteur Sterartiest tweede eindigde na Stan Van Samang, bouwde hij ook een carrière als zanger uit.

Zitje in gemeenteraad voor Filip Peeters

Acteur Filip Peeters heeft een zitje veroverd in de gemeenteraad van Boechout. Als lijstduwer van het nieuwe politieke initiatief ’t Dorp kreeg Peeters 424 voorkeurstemmen achter zijn naam, zo blijkt uit volledige resultaten. Peeters was de populairste naam binnen zijn partij. Lijsttrekker Lode Van den Brande haalde 297 stemmen, en ook Ines De Keulenaer raakte verkozen.

De partij ’t Dorp eindigde als derde bij de verkiezingen met 12,7%. PRO Boechout&Vremde, de partij van burgemeester Koen T’Sijen, bleef de grootste. Ze overtuigde 36,8% van de kiezers, iets meer dan in 2012 (36,1% ). Daarmee wint ze 10 van de 23 zetels. T’Sijen kreeg 1.978 voorkeurstemmen. De op een na grootste partij, N-VA, verloor fors. Ze strandde op 21,6%, tegen 27,2% in 2012.

Jan Ceulemans scoort

CD&V heeft in Westerlo veertien van de 27 gemeenteraadszetels in de wacht gesleept en ziet zich zo verzekerd van een absolute meerderheid. Huidig coalitiepartner en uitdager N-VA valt terug van tien naar zes zetels. De N-VA kan wel oud-voetballer Jan Ceulemans naar de gemeenteraad sturen.

De voormalige Rode Duivel haalde 731 voorkeursstemmen en is daarmee de op een na populairste kandidaat op de N-VA-lijst. Bij CD&V is burgemeester Guy Van Hirtum het absolute stemmenkanon met 4.256 voorkeursstemmen.