Grote Prijs judo van Cancun – Sami Chouchi en Gabriella Willems in finale

Grote Prijs judo van Cancun - Sami Chouchi en Gabriella Willems in finale
Grote Prijs judo van Cancun - Sami Chouchi en Gabriella Willems in finale

Vice-Europees kampioen Sami Chouchi (-81 kg) en de 21-jarige Gabriella Willems (-70 kg) hebben zaterdag in het Mexicaanse Cancun de finale gehaald op de Grand Prix Judo en zetten zo een eerste belangrijke stap richting Olympische Spelen 2020 in Tokio. De ranke Gabriella Willems (IJF-39) pakte in haar openingskamp op 40 seconden van het einde uit met een magistrale armklem, die de Duitse Miriam Butkereit (IJF-29) tot opgave dwong. Vervolgens counterde ze op 10 seconden van het einde van haar tweede duel perfect een aanval van de Poolse Daria Pogorzelec (IJF-47) en dat leverde opnieuw een ippon op. De halve finale tegen de Canadese Kelita Zupancic (IJF-9) pakte ze aan met intelligent judo. Dat leverde in de reglementaire vier wedstrijdminuten geen score op, maar wel het mentale voordeel. In de verlengingen bleef ze aanvallen en kon op die manier de verdiende waz-ari scoren. In de finale moet Gabriella Willems het vannacht opnemen tegen de Oostenrijkse Michaella Polleres (IJF-17), die eind april van dit jaar op het EK in Tel Aviv goed was voor brons.
Ook Sami Chouchi (IJF-25) legde in Cancun een schitterend parcours af, daarbij net als Gabriella Willems perfect gecoacht door Cédric Taeymans. In de halve finale rekende hij af met zijn zwarte beest, de Rus Alan Khubetsov (IJF-5), die hem bij de drie vorige confrontaties telkens een nederlaag aansmeerde. Nu kwamen er ook weer verlengingen aan te pas, waarbij onze landgenoot de meest aanvallende bleef en de Rus na twee minuten een derde strafpunt kreeg, met de uitsluiting tot gevolg. Eerder op de dag liet de vice-Europees kampioen drie ipponzeges optekenen tegen achtereenvolgens Adrian Gandia (IJF-55) uit Puerto Rico, de Braziliaan Tiago Pinho (IJF-214) en de Canadees Etienne Briand (IJF-18). In de finale moet hij de strijd aanbinden tegen de Braziliaan Victor Penalber (IJF-22).
Roxane Taeymans (-70 kg), de derde Belg die zaterdag in actie kwam in Cancun, werd in de kwartfinales met waza-ari verslagen door Michaela Polleres en moest zo naar de herkansingen. Hierin werd zij slachtoffer van haar imago van niet-aanvallende judoka, alhoewel zij in haar jongste toernooien een heel ander en aanvallend judo op de mat brengt. Op die manier kreeg ze in de Golden Score tegen de Duitse Laura Vargas Koch (IJF-34) een derde strafpunt en moest ze vrede nemen met de zevende plaats.

.

bron: Belga