André Henkes voorgesteld als nieuwe procureur-generaal van Hof van Cassatie

De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) heeft vrijdag André Henkes voorgesteld als nieuwe procureur-generaal van het Hof van Cassatie. Dat staat te lezen op de website van de HRJ. Van zodra hij er officieel van op de hoogte gebracht is, heeft minister van Justitie Koen Geens 50 dagen de tijd om Henkes formeel te benoemen. Henkes zal, als hij benoemd wordt, Dirk Thijs opvolgen. Die is sinds januari 2017 procureur-generaal van het Hof van Cassatie. In het andere geval zal het dossier teruggaan naar de HRJ, die dan binnen de twee weken een nieuwe naam moet voorstellen.
De procureur-generaal is de magistraat met de hoogste functie binnen het openbaar ministerie. Henkes, afkomstig uit Sankt Vith, was meerdere jaren advocaat-generaal bij de arbeidsrechtbank van Luik en sinds 1999 advocaat-generaal bij de hoogste rechtsinstelling van het land.
Henkes waarschuwde in het verleden voor het risico op een justitie aan twee snelheden, door de oprichting van een Engelstalige handelsrechtbank in Brussel (“Brussels International Business Court”). “Is een dergelijke rechtbank echt noodzakelijk? Is het een echte meerwaarde in ons gerechtelijk landschap? Wij zijn daar tot dusver niet echt van overtuigd.”

bron: Belga