Charles Michel wil dat Francofonie gelijkheid mannen en vrouwen promoot

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Francofonie moet de gelijkheid van mannen en vrouwen promoten. Dat heeft premier Charles Michel vandaag verklaard tijdens zijn toespraak op de zeventiende Top van de Francofonie in het Armeense Jerevan. "Het feminisme is niet enkel een zaak van de vrouwen, maar ook die van de mannen", stelde Michel. Hij benadrukte dat er een mentaliteitswijziging nodig is bij de mannen over hun relaties met vrouwen. De premier citeerde daarbij dokter Denis Mukwege, de laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede, als "stichtend voorbeeld". Normaal gezien keurt de Top vandaag een strategie voor de promotie van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen goed. De Franse gemeenschap zat in de cockpit van de werkgroep die de strategie uitwerkte.

De premier benadrukte dat ons land een actieve rol wil spelen binnen de Francofonie, maar ook binnen de Verenigde Naties. Vanaf 2019 zal België twee jaar lang deel uitmaken van de Veiligheidsraad.

"Als Europeaan ben ik er van overtuigd dat we een globale, sterke en ambitieuze alliantie moeten uitbouwen met het Afrikaanse continent. We moeten het kader van de ontwikkelingshulp overstijgen en evolueren naar het kader van investeringen, werk en educatie. We moeten ons naar de toekomst richten zonder nostalgie of schuld over het verleden. We moeten onze pijnlijke geschiedenis overstijgen", aldus nog de eerste minister.

bron: Belga