Gerechtelijk onderzoek legt bom onder Belgisch voetbal

Onderzoek naar fiscale fraude in voetbalmilieu: ook jacht op makelaar Mogi Bayat
Mogi Bayat - Belga / Y.Jansens

In een onderzoek naar financiële fraude en matchfixing in het voetbalmilieu is de federale politie vanochtend op verschillende plaatsen binnengevallen. Er werden 44 huiszoekingen uitgevoerd in het binnenland en 13 in het buitenland. Onder meer de vijf Belgische topploegen kregen de politie over de vloer en meerdere grote namen uit het Belgische voetbal werden meegenomen voor verhoor. 

Waarover gaat het?

Eind 2017 stootte het federale parket op verdachte financiële transacties bij verscheidene clubs uit de Jupiler Pro League, waarop het een onderzoek inzette. Initeel werden vooral spelersmakelaars geviseerd, en de commissies die ze bij transfers en andere betalingen verborgen zouden houden voor de fiscus. Tijdens dat onderzoek stootte het parket echter ook op indicaties van matchfixing in het seizoen 2017-2018.

Bayat en Vejlkovic

Volgens de Mediahuis-kranten viseert het onderzoek in de eerste plaats de spelersmakelaars Mogi Bayat en Dejan Vejlkovic en de verschillende clubs waarmee ze zaken doen. Bayat is een van de machtigste makelaars van het land en verhandelt spelers met alle grote clubs in de Jupiler Pro League. Dejan Veljkovic komt minder in de belangstelling, maar is geen kleine garnaal. De laatste jaren plaatste hij vooral spelers uit de Balkan bij KV Mechelen en Lokeren, maar hij was ook de man die ooit Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani naar Anderlecht haalde.

Het gerecht vermoedt nu dus dat er met de transfers die Bayat en Veljkovic doen financieel allerlei zaken niet zuiver op de graat zijn. Volgens verschillende bronnen zou Vejlkovic ook verdacht worden van matchfixing, Bayat niet.

Ivan Leko en Herman Van Holsbeeck

Naast de makelaars werden nog heel wat grote namen uit de voetbalwereld meegenomen voor verhoor.  De meest in het oog springende namen zijn die van Ivan Leko, Club Brugge-coach, Herman Van Holsbeeck, de voormalig Anderlecht-manager, en topscheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten. Waarvoor ze meegenomen zijn, is voorlopig nog niet duidelijk. Een oderzoeksrechter zal volgens het parket later beslissen over een eventuele aanhouding.

Het parket heeft ook nog laten weten vandaag niet verder te communiceren over het lopende onderzoek.