GVA-verkiezingspeiling: Groene winst bevestigd, N-VA lijkt incontournable in Antwerpen

GVA-verkiezingspeiling: Groene winst bevestigd

Een nieuwe peiling van Ipsos in opdracht van Gazet Van Antwerpen bevestigt dat de huidige Antwerpse coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld na de gemeenteraadsverkiezingen geen meerderheid meer zou hebben en dat Groen fors winst boekt. De N-VA van huidig burgemeester Bart De Wever verliest 5,5 procent ten opzichte van 2012, maar met 32,2 procent lijkt de partij wel nog steeds incontournable aangezien een centrumlinkse coalitie evenmin aan een meerderheid geraakt. Groen strandde in 2012 nog op 7,9 procent, maar zou nu met 20,2 procent naar de tweede plaats springen. Lijsttrekker Wouter Van Besien sluit een samengaan met N-VA uit en zegt alleen voor een progressieve coalitie te ijveren, maar die kaarten lijken moeilijk te liggen. Sp.a komt in de peiling immers uit op 13 procent en PVDA op 8,1 procent. CD&V en Open Vld, die respectievelijk 7 en 5,5 procent halen, sluiten dan weer een samenwerking met PVDA uit.

Naast Groen is Vlaams Belang de enige partij die duidelijk winst boekt. De partij van lijsttrekker Filip Dewinter zou op 12,6 procent uitkomen, 2,4 procent meer dan in 2012.

De peiling ging ook specifiek het stemgedrag na van jongeren die voor het eerst zullen gaan stemmen. Groen haalt met 30 procent de meeste van die stemmen binnen, voor Open Vld met 20 procent.

De peiling werd van 5 tot en met 26 september afgenomen bij 802 respondenten, zowel online (70 procent), op mobiele nummers (13 procent) als op vaste lijnen (17 procent). De maximale foutenmarge voor een percentage van 50 procent en een vertrouwensgraad van 95 procent is 3,6 punten.

bron: Belga