Overheid lanceert digitale brievenbus "eBox"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De overheid lanceert vandaag een campagne om de "eBox" aan te prijzen. Dat is een digitale brievenbus waar de burger al zijn digitale overheidsdocumenten kan verzamelen. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat burgers op elk moment op een veilige manier toegang moeten hebben tot hun persoonlijke overheidsdocumenten. "De volgende maanden rollen we de eBox stap voor stap uit. Voor burgers betekent dit minder rompslomp, minder tijdverlies en minder gedoe. En vooral: een veel groter gebruiksgemak", zegt hij.

De federale overheidsdiensten Financiën en Pensioenen hebben al laten weten te zullen instappen in de eBox. Maar niet enkel overheden, steden en gemeenten, gewesten en gemeenschappen, ook andere organisaties zoals bijvoorbeeld bpost bank doen mee.

De overheid stelt een eigen eBox-portaal ter beschikking via www.doemaardigitaal.be/ebox. Wie zijn e-mailadres aan de eBox koppelt, zal meldingen krijgen over nieuwe documenten in de box. Dat kan via de eID of een token, maar ook met de app Itsme.

Maar het zal niet enkel van de overheid komen. De Croo rekent ook op alternatieven van private bedrijven. Zo zal Doccle, een gevestigde waarde voor afhandeling van digitale documenten, het op zeer korte termijn mogelijk maken om de overheidsdocumenten uit de eBox in zijn interface te ontvangen.

bron: Belga